Het nieuwe Thunderbolt.

Het nieuwe Thunderbolt

De snelste en meest veelzijdige I/O-technologie in een notebook.

Thunderbolt is een nieuwe, revolutionaire I/O-technologie met ondersteuning voor hogeresolutiedisplays en geavanceerde data-apparatuur via één compacte poort. Thunderbolt stelt een nieuwe norm op het gebied van snelheid, flexibiliteit en eenvoud. De nieuweMacBook Pro is er als eerste mee uitgerust.

Sterke technologie als gevolg van sterke samenwerking

Thunderbolt begon met een eenvoudig concept bij Intel Labs: een ongelofelijk snelle invoer- en uitvoertechnologie ontwikkelen waarop je vrijwel alles kunt aansluiten. Een nauwe samenwerking op technologisch gebied tussen Intel en Apple resulteerde in Thunderbolt, dat nu zijn entree maakt in MacBook Pro.

Intel is de mede-ontwikkelaar van USB en PCI Express, twee veelgebruikte technologieën voor gegevensoverdracht. Apple is de uitvinder van FireWire en heeft er mede voor gezorgd dat USB zo’n groot succes is geworden. Door deze gezamenlijke aanpak is Thunderbolt de krachtigste, meest flexibele I/O-technologie die er ooit in een personal computer is gebruikt.

Een compacte poort met gigantische mogelijkheden

Met MacBook Pro heb je nu via één compacte poort toegang tot een scala aan hogeresolutiedisplays en snelle randapparatuur. Thunderbolt is namelijk gebaseerd op twee basistechnologieën: PCI Express en DisplayPort.

PCI Express is de technologie waarmee alle geavanceerde componenten in een Mac worden gekoppeld. En het zit ook in Thunderbolt. at betekent dat je professionele externe apparatuur zoals RAID-arrays en oplossingen voor het vastleggen van videomateriaal kunt aansluiten op je MacBook Pro. Dat is een primeur in de wereld van de notebooks. Thunderbolt levert bovendien 10 watt stroom aan randapparatuur, dus je kunt ook onderweg werken aan projecten die je anders alleen op een desktopcomputer zou uitvoeren. Met PCI Express-technologie kun je bestaande USB- en FireWire-randapparatuur gebruiken, en zelfs via eenvoudige adapters verbinding maken met Gigabit Ethernet- en Fibre Channel-netwerken.

En omdat Thunderbolt is gebaseerd op DisplayPort-technologie, de videostandaard voor beeldschermen met een hoge resolutie, kan elk beeldscherm met een Mini DisplayPort-aansluiting rechtstreeks op de Thunderbolt-poort worden aangesloten. Voor verbinding met een beeldscherm met DisplayPort-, DVI-, HDMI- of VGA-aansluiting gebruik je gewoon een bestaande adapter.

Notebook met unieke prestaties en uitbreidingsmogelijkheden

Met een doorvoersnelheid van 10 Gbps in beide richtingen gaat het overzetten van gegevens van en naar randapparatuur tot wel twintig keer sneller dan met USB 2.0, en meer dan twaalf keer sneller dan met FireWire 800. Met twee 10-Gbps-kanalen op één connector kun je dus meerdere snelle apparaten en een display doorlussen – zonder hub en zonder dat de prestaties verminderen.

Inspererend:

Apple is weer uitgekomen met een nieuwe laptop. Een belangrijke eigenschap ten opzichte van andere merken is dat de nieuwe MacBook Pro een poort heeft dat weer 20 keer zo snel is als de huidige bestaande USB poorten.

Aantrekkelijk:

Is dat Apple weer als eerste komt met een poort die ver voorloopt op zijn concurrenten. Net als haar besturingssysteem en nu de nieuwe poort loopt Apple weer een stap voor op haar concurrentie.

Toekomstpotentieel:

Het is een stap in de richting van de toekomst. Nu Apple is gekomen met de Thunderbolt is Apple weer de eerste die is gekomen met de poort. In het verleden is Apple ook als eerste geweest die de USB doorvoerde is haar producten, de consument is hierdoor ook enigszins verplicht apparaten te kopen met de thunderbolt poort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: